palau Cantacuzino
calle Victoriei, núm.. 141, sector 1
Bucarest
1898-1903

Arquitecte
I. D. BERINDEY

1903 : residència particular de Gheorghe Grigore Cantacuzino, descendent d’una antiga família d’aristòcrates molt rics.

Aquest edifici va albergar, durant un temps, la presidència del Consell de Ministres 2003 : al 1955, l’edifici va arribar a ser la seu de la Unió de Compositors; al 1956 es va transformar en museu dedicat a George Enescu (1881 - 1955) - gran músic romanès del segle XX - avui dia, l’edifici conserva aquest ús. Avui museu nacional George Enescu. L’edifici té semisoterrani, planta baixa amb finestres emmarcades en forma semicircular, amb parapet i baranes de pedra, pis principal amb finestres rectangulars —portes balconeres— i barana de ferro forjat, golfes amb llucanes i molta decoració. L’entrada, una mica destacada del pla de la façana, n’és l’element dominant i està coberta per una marquesina en forma de petxina de ferro forjat i vidre de l’estil Art Nouveau. La marquesina està emmarcada per dues escultures de pedra que representen dos lleons. A l’interior, sumptuoses decoracions amb estil eclèctic.

Materials: maó, estucat, elements de ferro forjat, escala de marbre a l’entrada, revestiments, mampares de vidre i perfileria d’alumini, pintures als sostres i escultures de pedra.

Tècniques: mur de maçoneria portant, sòls de formigó i carcassa de fusta, coberta d’alumini.

Influències: estil eclèctic —academicisme francès— amb bastida volada i elements de decoració Art Nouveau.

Context urbà: el palau està situat en un jardí amb arbres, allunyat del carrer Calea Victoriei., la gran via històrica de Bucarest, entre l’actual via de Grivita i la plaça de Victoriei. Les pintures de l’interior han estat realitzades per Nicolae Vermont, G. Demetrescu Mirea i Costin Petrescu

monument d’arquitectura