"Aguila Negra"
plaça Unirii i carrer Independentei
Oradea
1907-1909

Arquitectes
Marcell KOMOR
Deszo JAKAB

1909 : residència multifamiliar
2003 :
centre multifuncional

Es pràcticament una façana amb múltiples funcions i accés per un carrer interior en forma de Y. Amb façanes exteriors consolidades com a residències multifamiliars, l'edifici Vulturul Negru comprèn un cinema i sala de teatre amb vestíbuls molt amplis, un hotel, oficines, espais comercials, sales de reunions i habitatges. És la primera obra de grans dimensions realitzada pels dos arquitectes Jakab/Komor Targu Mures i és un dels conjunts arquitectònics més importants de l'estil Secession de Transilvània. Les façanes reuneixen amb gran habilitat el vocabulari formal complet del moment: bloc escultòric (que ajunta volums destacats del pla amb registres horitzontals), gran varietat de tècniques i materials de decoració, l'ús de l'asimetria, elements folklòrics àtics…, cert humor en citar algunes imatges folklòriques (com per exemple el gall sobre de la cantonada arrodonida) o l'actitud Art Nouveau a les obertures distribuïdes per elements d'estructura i desenvolupades en deu plantes. L'arc de mig punt, les interseccions de voltes de poca altura recolzades en petites columnes i els marcs en forma de cúpules bulboses fan pensar en possibles influències de l'estil "modern" rus contemporani, però, també, de l'atmosfera vienesa (el motiu de quadrat de quadrats). L'expressió arquitectònica més lliure i més imaginativa que la resta d'edificis oficials de Targu Mures es deu al fet que estava destinat a un públic urbà, i potser també popular, i la seva funció principal d'oci. Encara que s'ha conservat força bé i la majoria de les decoracions originals i el cromatisme s'han mantingut (desafortunadament no se'n conserva la coberta original; tampoc les obres d'art del passadís, que ha estat modificat més d'una vegada) a Vulturul Negru li falten els recursos materials necessaris per a una conservació adequada.

Materials: maó, formigó armat, ceràmica, decoració d'estucat i vidre.

Tècniques: mur de maçoneria, sostre amb estructura de fusta i coberta de teula, esgrafiat policromat, a l'interior acabats a l'oli aplicats sobre del revestiment lliscat preparat, ferros forjats, vitralls, coberta de metall i vidre.

Influències: estil Sezession hongarès en la variant urbana de grans dimensions amb al·lusions al folklore local.

Context urbà: ubicació privilegiada al centre de la ciutat amb façana doble cap a la plaça monumental i cap al moll del riu Crisul Crisul Repede, ambdues realitzades, als anys 30. pel famós arquitecte i professor de Bucarest Duiliu Marcu. Vidreres realitzades per K. Neuman al seu taller d'Oradea; només se'n conserven una part