edifici Moscovics
carrer Independentei, 15-17 a la cantonada amb el parc Traian
Oradea
1905

Arquitecte
Kalman ROMANOCZY fills

1905 : residència multifamiliar, amb botigues i habitatges
2003 : espais comercials i habitatges de copropietat

L’edifici Moscovicz fet per Romanoczy Kalman fill (arquitecte i propietari d’una fàbrica de mobles) reuneix a l’arquitectura elements dispars de revival historicista amb un esperit general Jugendstil. És el primer edifici construït a Oradea amb formigó armat. La concepció de les façanes fa visible l’estructura constructiva, malgrat l’abundant decoració eclèctica.Un element sorprenent és l’ús de l’ordre clàssic per organitzar verticalment les façanes dels edificis de Kalman. L’edifici està compost per una planta baixa (per a botigues) i dos pisos. L’element de la cantonada acaba en absis ampli envaït per un delicat fullatge d’estucat sobre del qual trobem una petita torre de planta circular (element comú a les residències multifamilars de l’època).

Materials: maó, fusta, decoracions en estucat i ferro forjat.

Tècniques: mur de maçoneria, estructura de formigó armat, sostre amb estructura de fusta i coberta de teula, plafons d’estucat i treball de ferro.

Influències: arquitectura alemanya “Lilienstil”, en la variant de Munic.

Context urbà: edifici situat en una cantonada, a l’entorn de la principal via comercial de la ciutat, en una intersecció on les cantonades neixen de volums congruents que remarquen, amb aquest enèrgic accent urbà, el caràcter central de la ubicació.