Restaurantul "Doina"
Soseaua Kiseleff nr. 4, sector 1
Bucuresti
1889-1892

Arhitect
Ion MINCU

1892 : Pavilion de expozitie si restaurant "Bufetul" (numele initial)
2003 : Restaurant

Cladirea a fost conceputa pentru a fi Pavilionul Romaniei la Expozitia din 1889 de la Paris, cand insa nu s-a realizat. Avea sa fie construita in 1892 la Bucuresti cu folosinta de restaurant din initiativa lui P.P.Carp, important om politic conservator, atunci ministru al lucrarilor publice.Modul in care autorul, arhitectul Ion Mincu, concepe arhitectura acestui pavilion este inrudit cu demersul sau in cazul Casei Lahovary. "Bufetul" prezinta insa o volumetrie mai energica, mai variata si mai puternic articulata. Compozitia propune doua volume diferite (cel de nord ridicat pe subsol, parter si un etaj, si cel de sud dezvoltat doar pe parter) legate scara protejata de o prelungire a acoperisului paralela cu rampa scarii. Arcele in forma de acolada sunt o varianta mai elaborata a arcelor folosite la Casa Lahovary, ca dealfel si partea superioara a fatadelor decorata cu o foarte frumoasa friza din ceramica colorata punctata de inscriptii si bumbi din acelasi material.

Nota generala este cea de arhitectura "picturesque" in sensul britanic al termenului. Cladirea a fost, in decursul anilor, extinsa prin adaugiri in spiritul arhitecturii originale.

Materiale : Caramida, tencuieli, decoratii din ceramica smaltuita, lemn, tigla smaltuita

Tehnici : Zidarie portanta, plansee si sarpanta din lemn, stalpi din lemn la pridvor

Influente :Arhitectura vernaculara subcarpatica si arhitectura medievala moldoveneasca

Context urban : Pavilionul este amplasat la limita unui parc, intr-o intersectie ampla, pe principala cale de acces dinspre nord in Capitala Romaniei, pe Soseaua Kiseleff o artera prestigioasa, intens plantata.


Clasat monument de arhitectura