Muzeul Taranului Roman
Soseaua Kiseleff nr. 1, sector 1
Bucuresti
1913-1938

Arhitect
Nicolae GHIKA BUDESTI

1913 : Muzeul National de Arta
2003 : Muzeu etnografic

Lucrarile la Muzeul National, incepute in 1913, au continuat timp de mai bine de doua decenii si vor fi incheiate doar in 1938. Planul conceput initial in forma unui patrulater dezvoltat in jurul unei curti interioare, nu va fi in intregime realizat dupa proiectul lui Nicolae Ghika Budesti.In deceniul al saptelea al secolului XX i se va adauga un corp pe latura de vest a carui fatada catre B-dul Mihalache este acoperita cu un mare panou decorativ in mozaic, in arhitectura simplificata a anilor 1960, volum ce intregeste armonios ansamblul. Arhitectul Nicolae Ghika Budesti a incercat si a reusit o sinteza a arhitecturilor istorice din valahia si Moldova dand Bucurestiului unul din monumentele sale de marca.

Materiale : caramida, caramida aparenta, piatra, tigla smaltuita, beton armat

Tehnici : Zidarie portanta cu plansee din beton armat,acoperis in sarpanta din beton armat cu invelitoare din tigla smaltuita

Influente : Edificiul este considerat unul din exemplele cele mai reusite de arhitectura majora in stil Neoromanesc si inglobeaza referinte la arhitectura a doua din provinciile istorice ale Romaniei, Valahia si Moldova.

Context urban : Cladirea este amplasata intr-o zona dominata de vegetatie, in lungul soselei Kiseleff pe drumul de acces in oras dinspre nord, la jonctiunea cu prima mare piata urbana pe axa nord-sud, Piata Victoriei . Retrasa de la trotuar, cladirea se afla in imediata apropiere a altor doua muzee importante, Muzeul de Geologie si Muzeul de Stiinte Naturale creind impreuna un important pol cultural in zona de nord a orasului.

Clasat monument de arhitectura