Prefectura Craiova
str. Unirii nr.19
Craiova
1912-1913

Arhitect
Petre ANTONESCU

1913 : Palat Administrativ
2003 : Prefectură
Arhitectură monumentală nascută dintr-un plan puternic articulat in forma literei E.Desi asa cum am mentionat mai sus imobilul are doua fatade principale, celei de pe latura de vest i se acorda o importanta mai mare, turnul puternic care coafeaza compozitia este parte componenta a acestei fatade. Atat pe latura de vest cat si pe cea de est corpurile laterale au in fatada etajului cate un bowindow care marcheaza axul volumului. Formula fusese folosita – cu alte proportii – de Ion Mincu inca din anul 1890 la Scoala Centrala.

Materiale : Piatra, caramida, tigla smaltuita, lemn, tabla zinc

Tehnici : Zidarie portanta cu plansee de beton armat, acoperis in sarpanta de lemn, invelitoare din tigla smaltuita de culoare verde cu elemente decorative din tabla de zinc

Influente : Arhitectura valaha din secolul XVII si XVIII

Context urban : Suprafata mare a terenului pe care s-a construit Palatul Administrativ, tema acestuia precum si solutia aleasa de Antonescu au creeat un context urban mai rar intalnit, anume o cladire care are doua fatade principale, fiecare din ele adresandu-se cate unei piete (vezi imobilul Primariei Craiova).