Imobilele Adorjan
Str. Patriotilor nr 4 / 6
Oradea
1903-1904

Arhitecti
Marcell KOMOR
Deszo JAKAB

1903 (pentru imobilul de colt) si 1904-1904 (pentru imobilul in front inchis adiacent)
1904 : Imobil de raport
2003 : Locuinte cu dispozitia interioara modificata

Cele doua imobile realizate la scurt interval de aceiasi doi arhitecti pentru acelasi comanditar ilustreaza cu elocventa cataracteristicile primei faze a arhitecturii regionalist-romantice din Transilvania, caracterizata de predilectia pentru linia curba si decorul inspirat de traducerea in stuc a broderiei folclorice (cu ghivece si buchete de flori, bujori, lalele etc). Cele doua case se disting printr-o linie a aticului „festonata”, mai putin agitata si mai putin fluida, care alatura segmente de cerc fara treceri curbilinii. Fenestratia fatadei se termina in arce in plin cintru si este decupata in panouri in „broderie” de stucco, lasata vizibila de feroneria transparenta a parapetelor de balcoane. Usile ghintuite in feronerie aproape rurala anunta interpretarile implinite ale lui Karoly Kos.
Transformarea recent survenita a acestor imobile de raport, in care partitii recente au schimbat cu totul planimetria originala si au multiplicat considerabil numarul de locuinte si locatari, in co-proprietati cu numerosi proprietari in multe cazuri lipsiti de resursele considerabile si informatia culturala pe care conservarea acestor imobile le cere reprezinta o problema de mare dificultate pentru autoritati si pentru comunitatea culturala.

Materiale : Caramida, decoratii in stucco

Tehnici : Zidarie portanta, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla

Influente : Stilul Sezession maghiar transilvan in varianta urbana ampla

Context urban : Cartier cu regim inchis de 2-3 nivele, in apropierea centrului traditional comercial al orasului care si-a mentinut caracterul, cu strazi flancate de imobile de raport.