„Vulturul negru”
Piata Unirii / Strada Independentei
Oradea
1907-1909

Arhitecti
Marcell KOMOR
Deszo JAKAB

1909 : Imobil de raport
2003 : Centru multifunctional

Insula urbana incororand functii multiple deservite de o strada interioara in Y cu trei accese, prezentand spre oras fatade consolidate de imobil de raport, „Vulturul Negru” include un cinematograf/sala de teatru cu foiere generoase, un hotel, birouri, spatii comerciale, sali de reuniuni si locuinte. In ordine cronologica, „Vulturul negru” precede lucrarile de dimensiuni mari realizate de parteneriatul arhitectilor Jakab/Komor la Targu Mures si trebuie clasat printre cele mai importante si complexe arhitecturi Secession din Transilvania. Fatadele cumuleaza cu abilitate intregul arsenal formal al momentului – volumetrie sculpturala, asociind decrosul vertical cu registrele orizontale, varietate de materiale si tehnici decorative, manuirea ingenioasa a asimetriei, elemente folclorice, atice ce remodeeaza streasina in linii fluide, un anume umor in citarea unor imagini folclorice (cum ar fi cocosul pe coltul curb al cladirii) sau atitudea Art Nouveau in deschiderile partitionate prin elemente de structura si dezvoltate pe doua niveluri. Scara monumentala a salii de spectacol prezinta o interesanta si masiva balustrada, arcul in plin cintru si intersetiile de bolti joase sustinute de colonete scurte sau ancadramentele in bulb de ceapa sugereaza o posibila consonanta si cu „modernul”rus contemporan dar si cu atmosfera vieneza prin imprumutul motivului de „patrat din patrate”. Programul adresat unui public urban larg eventual popular si ocupatiilor astazi definite ca loisir au incurajat o expresie arhitecturala mai libera si mai imaginativa decat in constructiile oficiale dela Targu Mures. Desi relativ bine conservat, cu substanta decorativa si multe din solutiile ornamentale si cromatice inca vizibile (pierduta este insa invelitoarea originala, inlocuita inabil prin solzi de material artificial si lucrarile de arta din pasaj, modificat in numeroase randuri), „Vulturul Negru” lupta cu dificultati financiare si cu problemele generate de interese si gusturi concurente.

Materiale : Caramida, beton armat, ceramica, decoratii in stucco, sticla

Tehnici : Zidarie portanta, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, sgrafitto policrom, finisaje in ulei pe tencuiala preparate la interior, feronerie, vitralii, acoperire de metal si sticla

Influente : Stilul Sezession maghiar in varianta urbana ampla cu numeroase referinte la folclorul local.

Context urban : Amplasament privilegiat in centrul orasului, cu dubla deschidere spre un squar monumental si spre cheiul raului Crisul Repede, ambele amenajate in anii 30 de reputatul arhitect si profesor bucurestean Duiliu Marcu.


Artistes: Vitralii de K Neuman, executate in atelierul propriu de sticlarie artistica din Oradea, partial pastrate in pasaj.