Imobilul Fratilor Fuchsl
Strada Independentei colt cu strada Mihai Viteazul
Oradea
1902-1903

Arhitecti
Zoltan BALINT
Lajos JAMBOR

1903 : Imobil de raport, cu magazine si depozite de vinuri
2003 : Spatii comerciale, depozite, locuinte in coproprietate

Realizat la inceputul perioadei „curbilinii” a stilului sezession transilvan, arhitectura acestui imobil de proportii nu foarte mari dar controlate si adecuate sitului, foloseste un amplasament ce permite fatade pe doua strazi, preferat de imobilele comerciale ce vor fi construite mai tarziu pe principala strada a orasului. Doua aripi egale sunt reunite de un element de colt cilindric. pe care il marcheaza cu un turn aproape circularmai mici. Imobilul cumuleaza numeroase morfe decorative, dela aticuri ondulate, coronamente in bulb de ceapa sau vigie de schelet metalic pe acoperisul conic al turnului de colt. Caracteristica este profuziunea decorativa in panouri de stuc si in feronerie ce exploateaza frunza, vrejul de vita si ciorchinele de struguri.

Materiale : Caramida, lemn, decoratii in stucco, fier forjat

Tehnici : Zidarie portanta, plansee de lemn, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, profile de stucco, feronerie

Influente : Stilul Sezession Transilvan interpretand decorul de tip ondulat al stilului „Lechner”.

Context urban : Imobilul este asezat pe colt, in intr-un context urban organizat, cu fronturi continui pe strile adiacente.