Hotel Astoria
Strada Avram Iancu colt cu strada Teatrului
Oradea
1902-1905

Antreprenor si constructor
Ferencz SZTARIL

Hotel cu magazine la parter
Realizat la inceputul perioadei „curbilinii” a stilului sezession transilvan, arhitectura hotelului Astoria initiaza o formula de ocupare a unei parcele de colt care va fi reluata in diverse variante pe principala artera comerciala a orasului. Functia complexa a cladirii este acomodata in patru nivele cu un element de colt marcat de o tureta, cu 5 respectiv 8 travei in aripile laterale. Volumul principal este asezat peste un parter de spatii de acces si publice deschise spre strada. Peste parter se ridica, sprijinite pe un etaj intermediar ce avanseaza intr-un racord logic in consola, inca doua etaje (un aranjament spatial identic replicat cativa ani mai tarziu tot de inginerul Sztaril la Imobilul Pojnar din apropiere). Balcoane continui cu balustrade aerate de fier forjat si freventa forma de acolada la coronamente dau cladirii un aer vag colonial. Fatada a fost recent reparata in culori foarte vii.

Materiale : Caramida, lemn, decoratii in stucco, feronerie

Tehnici : Zidarie portanta, plansee de lemn, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, profile de stucco, feronerie

Influente : Stilul Sezession Transilvan timpuriu

Context urban : Imobilul este asezat pe colt, intr-un context urban organizat, cu fronturi continui pe strazile adiacente.