Imobilul Moscovics
Strada Independentei 15-17
colt cu Parcul Traian

Oradea
1905

Arhitect
Kalman ROMANOCZY fiul

1905 : Imobil de raport, cu magazine si locuinte
2003 : Spatii comerciale, locuinte in coproprietate

Imobilul Moscovicz datorat lui Romanoczy Kalman fiul, arhitect, antreprenor si fabricant de mobilier, asociaza in arhitectura sa elemente eclectice de revival istoric cu un spirit general Jugendstil. Arhitectul-constructor a introdus, prin acest imobil, betonul armat in Oradea. Conceptia fatadelor exprima cu franchete trama constructiva care ramane vizibile dincolo de decorul eclectic si ornamentatia stufoasa pusa in opera. Arhitectul nu ezita sa includa in repertoriul sau formal ordinul clasic pentru a ritma vertical fatadele ample ale imobileor realizate de el. Imobilul Moscovicz are doua etaje peste un parter inalt de magazine. Elementul de colt se inchee cu o absida ampla invadata de un frunzis delicat de stucco peste care se ridica o turela pe plan circular (element caracteristic pentru cele mai multe din imobilele de raport din epoca) cu un acoperis elansat.

Materiale : Caramida, lemn, decoratii in stucco, fier forjat

Tehnici : Zidarie, structura de rezistenta de beton armat, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, profile di panouri de stucco, feronerie

Influente : Arhitectura germana in "Lilienstil" in varianta muncheneza

Context urban : Imobilul este asezat pe colt, in contextul principalei artere comerciale a orasului, la o intersectie in care colturille sunt tratate in volume di cu elemente congruente pentru a sustine cu un puternic si expresiv accent urban caracterul central al ampsamentului.