Magazinul Deutsch
Strada Vasile Alexandri nr. 4
Oradea
1906-1910 ?

Antreprenor si constructor
Ferencz SZTARIL

1910 : Locuinta si magazin
2003 : Sediul Filialei Oradea ING Bank

Imobilul - de dimensiuni comune - are doua nivele si patru travei. Realizat intre doua calcane, el prezinta o dispozitia curenta la casele urbane din epoca, cu un portal plasat lateral inchis la strada prin care se accede la un pasaj catre interiorul locuintei si la gradina posterioara casei. Fatada este acoperita in intregime cu un relief floral extrem de elaborat in stuc care subliniaza conturul ferestrelor cu arce trilobate dela etaj si se incadreaza in linia aticului (imbracat cu tabla de zinc profilata ritmat de turnulete din acelasi material) cu o lucarna centrala in inima de „turta dulce”. Din substanta materiala a imobilului realizat in epoca nu s-a pastrat nimic. Printr-o reconstructie exhaustiva, fatada actuala este o copie (probabil fidela) a fatadei initiale in materiale moderne, cu realizarea in spatele reconstituirii a unui edificiu adaptat cerintelor functionale ale bancii..

Materiale : Caramida, tabla de zinc fasonata, decoratii in stucco, tamplarie contemporana

Tehnici : Structura si planimetria interioara refacuta in intregime in tehnici si materiale moderne

Influente : Stilul Sezession maghiar, cu decor de broderie replicata in stuc, ilustrat de arhitectul budapestan Lechner Odon

Context urban : Strada in regim inchis, cu caracter traditional, flancata de imobile de dimensiuni modeste, cu unul-doua nivele, in apropierea centrului comercial „Vulturul Negru”.