Imobilul Apollo
Strada Republicii 12 colt cu strada Eminescu
Oradea
1912-1914

Arhitect
Kalman ROMANOCZY fiul

1914 : Imobil de raport, magazine
2003 : Spatii comerciale, magazin universal, locuinte in coproprietate

Imobilul Apollo este ultima lucrare a arhitectului Romanoczy Kalman fiul (care concepuse si construise si palatul Moscovicz cu 6 ani inainte), terminata dupa moartea lui de un colaborator, inginerul si antreprenorul K. Krausze. Imobilul are un parter inalt si trei etaje, intr-o formula volumetrica curenta in Oradea la ora realizarii sale. Vocabularul decorativ este stufos si eclectic, arhitectul recurge la o colectie de citate istoriciste tratate in maniera neogotica (arce frante, rupturi de linii la atice) si la un arsenal de imagini heraldice si alegorice (statuar simbolic pe cornisa, scuturi/steme peste pilastri, motivul sezession al inelelor cu panglici marite excesiv).

Materiale : Caramida, beton armat, decoratii in stucco, fier forjat

Tehnici : Zidarie, structura de rezistenta de beton armat, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, profile din panouri de stucco, feronerie

Influente : Arhitectura germana din Berlin de orientare secesionista, cu tenta eclectica si istoricista

Context urban : Imobilul este asezat pe colt, opozit imobilului Moscovicz, pe artera comerciala a orasului. Intersectia este mobilata cu 3 „palate” (Moscovicz , Apollo si Stern, toate cu spatii comerciale moderne la data constructiei lor) contribuie la inchegarea unei compozitii urbane ca accentul principal, functional si formal, pe artera comerciala a orasului.