Scoala de jandarmerie
Strada Armatei Romane nr.5
Oradea
1912-1913

Arhitect
Joszef VAGO

1913 : Scoala de jandarmerie
2003 : Universitatea de Stat Petru Maior din Oradea

Spre deosebire de cele mai multe din edifciile realizate in primele decenii ale secolului si legate de evolutiile „modernismelor” europene prezentate aici, fosta Scoala de jandarmerie nu se reduce la un volum singular, ci este o colectie de edificii, de dimensiuni si functiuni diferite dar proiectate si realizate ca un complex coerent, in care arhitectul-constructor a conceput atat cladirea principala cat si pavilioanele secundare, tratate ca niste vile. Proiectul a controlat aici si peisagizarea gradinii, decorul interior dar si „accesoriile” simbolice si de functionare, cum ar fi poarta de acces sau micile pavilioane de paza. Autorul, Vago Joszef (arhitect de notorietate europeana, premiul I/II ex e aequo la concursul pentru Palatul Natiunilor din Geneva, tatal arhitectului Pierre Vago), se exprima prin volume primare articulate cu discernamant, epurate de decor aplicat. Tampla triunghiulara in fatada, acoperisul simplu cu pante rapide si compozitia golurilor pe ziduri pline dominante amintesc de limbajul arhitectural al lui Saarinen sau McIntosh. Campusul dela Oradea se aseaza in clasa orientarii teoretice care a ghidat cautarile lui Kos Karoly sau Thoroczay-Wiegand legate de spiritul transilvan in arhitectura si a contribuit la promovarea ulterioara a autenticitatii regionale. Tot la Oradea, arhitectul Vago Joszef a realizat impreuna cu fratele sau, arhitectul Vago Laszlo (1875-1933) cu care a lucrat in parteneriat, o lucrare exceptionala de aceiasi orientare stilistica, vila La Roche (Str. Iosif Vulcan nr.11), din pacate foarte degradata.

Materiale : Caramida, lemn, piatra

Tehnici : Zidarie, structura de rezistenta de beton armat, acoperisuri din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, piatra aparenta, panouri

Influente : Arhitectura de orientare regionalista, in spiritul filozofiei arhitecturale a scolii dela Glasgow sau orientarii scolilor regionaliste nordice dela inceputul secolului.

Context urban : Campus pavilionar amplasat intr-un amplu spatiu plantat, dominat de o vegetatie abundenta.