Vila la Roche
Strada Iosif Vulcan nr. 11
Oradea
1911

Arhitecti
Fratii Joszef si László VAGO

1911 : Rezidenta
2003 : Sediul unui club sportiv

Inrudita ca stilistica si filozofie arhitecturala cu Scoala de jandarmerie, Vila La Roche este ultima lucrare produsa de parteneriatul doi frati Vago, care vor urma in continuare cariere separate, Laszlo – ca urbanist si decorator, Joszef – arhitect de obiect. Arhitectura remarcabila a acestei resedinte se inrudeste cu limbajul arhitectural al lui Saarinen sau McIntosh si cu realizarile contemporane ale lui Kos Karoly sau Thoroczay-Wiegand legate de spiritul transilvan in arhitectura. O volumetrie de o claritate exemplara, cu accente puternice, solutionarea expresiva a deschderii casei spre chei si mestesugul punerii in opera al materialelor folosite la potentialul lor natural situeaza Vila La Roche printre cele mai interesante realizari ale perioadei. Din pacate cladirea, acum practic abandonata, este degradata.

Materiale : Caramida, lemn, piatra

Tehnici : Zidarie, structura de rezistenta de beton armat, acoperisuri cu pante rapide din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, piatra aparenta

Influente : Arhitectura de orientare regionalista, in spiritul filozofiei arhitecturale a scolii dela Glasgow sau orientarii scolilor regionaliste nordice dela inceputul secolului.

Context urban : Parcela de cartier rezidential middle class, cu dubla deschidere, spre o strada calma si spre cheiul plantat al raului.