Liceul Bolyai Farcas
corpul principal

Piata Bolyai la confluenta
strazilor M. Kogalnicenu si Targului

Targu Mures
1908-1912

Arhitect
Sandor BAUMGARTNER

1912 : Colegiul Reformat (infiintat in 1557)
2003 : Liceu

Arhitectul Sandor Baumgartner a extins cladirea Colegiului reformat existent, construita in 1871, printr-un corp principal si o aripa laterala, definitivand astfel planul in U evazat actual. Fatada spre piata (parter cu doua etaje peste un subasment de piatra puternic bosata) prezinta un elemnt decrosat marcat printr-un atic cu un decupaj energic in linii fluide cu doua mici turnuri laterale, cu trimitere la o interpretare a coronamentelor baroce prezente in oras. Un portal monumental in arc in plin cintru sprijinit pe colonete duble masive si subliniat printr-o profilatura solida centreaza compozitia simetrica a fatadei si face trimitere la regionalismul nordic european din epoca. Ornamentatia de fatada, fara a fi excesiva, trateaza ancadramentele ferestrelor si decorul in camp in maniera caracteristic transilvana, interpretand in material solid elemente florale si decupajul sinuos caracteristic broderiilor maghiare. Continuand o formula regionala, restaurarea recenta a fatadei a folosit culoarea pentru a marca gradarea registrelor in fatada.

Materiale : Caramida, decoratii in stucco, subasment de piatra, tigla

Tehnici : Zidarie portanta, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla

Influente : Sezession transilvan cu influente (vizibile in tratarea portarului) ale arhitecturii de intentie regionalista din nordul Europei

Context urban : Corpul principal inchide insula triunghiulara cuprinsa intre doua strazi cu aripile laterale ale liceului si este orientat catre un scuar plantat delimitat de fronturi continui de cladiri rezidentiale parter cu doua si trei nivele.

Clasat monument de arhitectura