Primaria orasului Targu Mures capitala judetului Mures
Piata Trandafirilor intre strazile Primariei si George Enescu
Targu Mures
1907-1910
Arhitecti
Marcell KOMOR
Deszo JAKAB

1910 : Primaria - principala cladire administrativa a orasului
2003 : Sediul prefecturii judetului Mures

Edificiul initial conceput pentru primaria orasului este o lucrare de mari proportii al parteneriatului arhitectilor Komor si Jakab – creatori foarte activi, a caror opera marcheaza fara indoiala devenirea contemporana a unor orase ca Oradea si Targu Mures si este esentiala pentru exprimarea si definitivarea vocabularului stilistic al Sezessionului transilvan. Tratat ca un volum autonom, de dimensiuni ample, programul de palat comunal este interpretat aici printr-o compozitie simetrica pe doua axe dezvoltata pe orizontala, subliniata de deschiderile dela piano nobile si interventia cromatica. Ideea de mare soliditate structurala este exprimata cu franchete in fatade. O campanila de 60 metri inaltime cu turete in registrul inferior inserata in coltul sud- estic al edificiului deschide alcatuirea pietei catre palatul cultural ce va fi realizat cativa ani mai tarziu de aceiasi arhitecti. In fatada arhitectii recurg la o fenestratie regulata, cu accentuarea elementului axial decrosat printr-o deschidere foarte ampla si printr-o linie de streasina animata de o tratare geometrica a lucarnelor. O ornamentica sobra la exterior, cu prezente controlate de ceramica policroma si stucatura cu motive folclorice si dominata de motivul geometric si cromatica vie al invelitorii este contrabalansata de un interior extrem de incarcat, cu intentie de revival istoricist (bolti cu nervuri terminate prin rozete stelate, balustrade sinuoase, placaje de marmura, panouri aurite si fierul forjat al candelabrelor, panouri de sticla pictata asociata tehnicii de vitraliu) dar si cu referinte multiple, uneori extravagante, la exemple exotice si la folclorul sau traditia culturala maghiara.

Materiale : Caramida portanta, ceramica smaltuita, subasment de masonerie masiva, decoratii in stucco, fier forjat, materiale nobile la interior

Tehnici : Zidarie portanta, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla smaltuita

Influente : Prin volumetria generala, edificiul trimite la imaginile medievale si rinascentiste ale palatelor comunale dar si la curentul istoricist revivalist din Europa nordica mai ales, preferat de arhitectura edificiilor publice.

Context urban : Squarul monumental flancat de principalele edificii de administratie si culutura ale orasului care inchide la extremitatea nordica un largo plantat de promenada, decorat cu statui comemorative.

Clasat monument de arhitectura 

Artistes: Barabas Gergely (sculptura in piatra), Szolnay Vilmos (ceramica) , Thorocznay Wiegand Edo si Atelierul Vigh Istvan (mobilier)