Camera de comert si industrie
a judetului

Str. Primariei nr. 7
Targu Mures
1909
Arhitect / inginer structura
Ede THOROCZAY-WIEGAND
Sandor RADO

1909 : Camera de comert locala
2003 : Camera de comert si industrie a judetului Mures (dupa ce a fost, multi ani, redactia unei reviste literare de limba maghiara).

Autorul edificiului, Thoroczai-Wiegand Ede, a fost nu numai arhitect ci si pictor, decorator, designer de mobilier si critic de arta. Cu o celebritate stabilita timpuriu si cu o opera numeroasa construita la Budapesta si in Transilvania, el este unul din cei mai interesanti creatori ai epocii, precursor influent, alaturi de Kos Karoly, al directiei organiciste in arhitectura central europeana. A locuit si realizat la Targu Mures mai multe lucrari intre care se distinge Camera de comert a judetului, reinstalata recent in vechiul ei sediu. Cladirea prezinta un plan functional pe care se ridica o asamblare convingatoare de volume primare. Un semi-cilindru si un corp rectangular incadreaza accesul principal. Compozitia libera si convingatoare si folosirea unui repertoriu economic de elemnte de fatada (goluri de forme clare, balconete sau parapeti decrosati) sunt sustinute de alternanta si alaturarea eleganta si elaborata a materialor (piatra, caramida si lemn), uneori interpretate sculptural, ca la secventa celor trei ferestre pe timpanul triunghiular. Singurul accent strict ornamental este motivul secesionist al celor patru patrate negre. In buna stare de conservare, spiritul cladirii este modificat insa de o recenta restaurare in culori improprii.

Materiale : Caramida, piatra, lemn

Tehnici : Zidarie portanta, caramiuda aparenta, acoperis din sarpanta de lemn cu invelitoare din tigla, soclu de piatra masiva, fier forjat.

Influente : Spiritul arhitecturii regionaliste contemporane dezvoltate mai ales in nordul Europei, epurate de detalii decorative si folclorism excesiv, apeland la solutii organice si compozitii libere in plan si fatada si la traditiile constructive, forme si materiale locale.

Context urban : Strada laterala din centrul orasului, cu vegetatie abundenta si fronturi relativ inchise, dominata de fatada aripii nordice a Prefecturii.