Palatul Cantacuzino
Calea Victoriei nr. 141, sector 1
Bucuresti
1898-1903

Arhitect
I. D. BERINDEY

astazi Muzeul National "George Enescu"
1903 : Palatul a fost construit ca locuinta de catre Gheorghe Grigore Cantacuzino – descendent al unei vechi familii de aristocrati foarte bogati. Aici a fost gazduita la un moment dat presedentia Consiliului de Ministri.
2003 : In 1955 cladirea a devenit sediul Uniunii Compozitorilor iar in 1956 s-a amenajat muzeul dedicat lui George Enescu (1881 – 1955), – figura proeminenta a muzicii secolului 20. – aceste functiuni ocupa si astazi cladirea.
Cladirea are un subsol inalt, parter cu ferestre arcuite semicircular cu parapet cu balustri din piatra, etaj cu ferestre dreptunghiulare, – porte-fenetre – si parapet din fier forjat, mansarda cu lucarne, bogat decorate. Intrarea, putin decrosata este elementul dominant al fatadei fiind acoperita de o copertina in forma de scoica, din fier forjat si sticla in stil art nouveau. Copertina este incadrata de doua sculpturi in piatra reprezentand doi lei. Interiorul este bogat decorat in stil eclectic.

Materiale : Caramida, stucaturi, elemente din fier forjat, scara de marmura la intrare, lambriuri, glasswanduri cu geam din cristal bizotat si tamplarie din alama, pictura pe plafon, sculpturi din piatra.

Tehnici : Pereti din zidarie portanta, plansee din beton armat si sarpanta din lemn, invelitoare din tabla de zinc.

Influente : Stil eclectic –academism francez – avand o copertina si elemente de decoratie Art Nouveau.

ontext urban : Palatul este amplasat intr-o vasta curte cu arbori, retrasa de la Calea Victoriei, artera istorica a Bucurestiului, intre actuala Cale a Grivitei si Piata Victoriei.

Clasat monument de arhitectura

Artistes: Emil W. Becker, sculptor - Pictura interioara este realizata de Nicolae Vermont ,G. Demetrescu Mirea si Costin Petrescu