Clădire Fabrica Can Descals
strada Bisbe Vilanova, 3-5 bis
Olot
1917

Arhitect
Joan ROCA i PINET

1917 : Garaj, birouri, locuinta
2003 : Locuinta, comert

Ansamblu format intr-una din părți din birourile și locuința proprietarului, iar in cealaltă parte de un garaj, dintr-un vechi complex comercial situat pe un teren de construcții al orașului.Aceste corpuri se aliniază formând fațada dinspre stradă.Navele industriale nu au fost conservate și in locul lor se ridică clădiri de locuințe, care se csituează in interiorul grupului de case.Ansamblul, deși al aceluiași arhitect, prezintă două faze de construcție diferite, care se observă in diferențele sstilistice.Intr-o parte, se aflÁ dubla clădire formată din birouri și locuințe, unite printr-un pas ridicaat și rămas in urmă cu privire la linia fațadei- similar cu Depozitul de făină Teixidor a lui Rafael Masó-, care permite accesul in interiorul grupului de case. Acest ansamblu cu parter și două etaje prezintă dimensiuni diferite și un stil noucentist cu influențe din arhitectura europeană și din barocul popular, unde se evidențiază elaboratele balustrade și grilaje din fier, paramenturile din piatră de la parter și acoperișul din țigle smălțuite.Este mai interesant micul pavilion destinat garajului, mult mai apropiat unui Modernisme cu influențe sezessioniste. Forma este aproape pătrată, are acoperișul din țiglă smălțuită, in formă de cruce, cu margini mari care urmează inclinațiile frontonului de pe acoperiș și sunt susținute de mensole din lemn.Cu aceste margini și mensole se formează un fel de friză de finisare a clădirii. Restul, lăsând la o parte piedestalul din piatră gri,se imparte in două părți diferențiate in mod clar de materialele diferite cu care este acoperit:ceramică smălțuită galbenă cu diferite tipuri de piese, texturi și tonuri, in partea inferioară delimitate de o molură care iese in evidență, de asemenea din ceramică gaalbenă;și o tencuială striată care formează mici benzi verticale, de culoare albă, in partea superioară.Se stabilește o relație cromatică intre aceste două părți prin intermediul cadrelor din ceramică smălțuită galbenă de la ferestrele din partea superioară și partea inferioară a marginii, din același material.Cele două părți nu sunt separate de o linie orizontală rigidă, ci de o linie intreruptă, care urcă și coboară in funcție de compoziția fațadei și a deschiderilor.

Bun Cultural de Interes Local