Casa Teixidor
strada Santa Eugènia, 19
Girona
1918

Arhitect
Rafael MASÓ i VALENTÍ

(Casa "de la Punxa")
1918 : Locuinte, comert
2003 : Sediul Colegiului "d'Aparelladors i Arquitectes Tecnics"

Clădire cu parter și patru etaje, cu etaj pentagonal cu laturi inegale, destinată magazinelor și locuințelor de inchiriat pentru industriașul Alfons Teixidor, care se evidenția intr-o zonă de magazine și case unifamiliare, așa cum , de fapt, este și astăzi, dar intr-o zonă mult mai aglomerată și centrală.Această operă corespunde celei mai importante perioade a autorului, in care atinge un stil propriu, foarte simplu, urmând curentele europene ale epocii.Este vorba de o clădire turn, inconjurată de o curte și mult mai spațioasă la parter.In prezent,se observă o mărire a suprafeței de deasupra parterului, care elimină una dintre fațade.Primul element caare iese in evidență este tribuna cilindrică cu acoperiș conic acoperit de plăci din ceramică smălțuită verde, care se poate observa de la distanță și care prezintă o oarecare influență din opera lui Puig i Cadafalch.Fațadele,care prezintă o aranjare a deschiderilor, reflectă aranjarea interioară a clădirii, au influențe din arhitectura central-europeană.Astfel, pe fațada căreia ii corespunde scara, deschiderile se dispun pe patru benzi verticale, in timp ce la celelalte, se grupează orizontal prin pervaz și lintou, sau vertical prin sgrafituri, dintre care se evidențiază cel din partea superioară a turnului.In interior, se evidențiază spațiul scării.Este, de asemenea, foarte interesantă realizarea parterului spre stradă , incluzând gardul curții, si intrarea in incinta și o serie de ferestre cu grilaje din fier care continua in corpul de la parter care urmează corpului principal..De asemenea, trebuie menționat balconul de la primul etaj al fațadei principale.Trebuie menționat că turnul cu acoperișul său și fațadele spre curte, datorită faptului că pot fi observate foarte ușor din diverse puncte și de la mare distanță, sunt foarte cunoscute; in schimb, elementele menționate mai sus, gard, ferestre și balcon, datorită faptului că sunt situate la parter sau la primele etaje sau pe fațada care nu este vizibilă de departe, doar dintr-un punct foarte apropiat, sunt mult mai puțin cunoscute.Impreună cu acoperișul turnului sunt elementele cele mai apropiate de Modernism, pe când fațadele se caracterizează printr-o simplificare formală mult mai caracteristică arhitecturii central-europene.Clădirea a fost obținută in 1979 de către Colegiului Arhitecților Tehnici și Subingineri, care l-au refăcut pentru a-l transforma in sediu pentru birourile lor.Astfel s-au restaurat fațadele și scara principala, in timp ce restul etajului s-a adecvat noilor nevoi.In curte s-a așezat sculptura lui Torres Monsó din 1956, “cioplitorul”.Aceleași persoane care s-au ocupat de renovare au realizat in 1983 clădirea de locuințe de aalături, care copiază acoperișul conic al turnului intr-un mod foarte reușit.Restaurat : Jordi BOSCH i GENOVER / Joan TARRÚS i GALTER / Santiago VIVES i SANFELIU (1979)

Bun Cultural de Interes Local