Clădire de locuințe
Str.Rapp nr 29
7° ardt / Paris
1901

Arhitect
Jules LAVIROTTE

Imobil de referință, construit în 1901, fațada sa fiind premiată în același an la concursul Orașului Paris.

Ea este complet îmbrăcată în ceramică de Alexandru Bigot și prezintă un decor sculptat, animal și vegetal, unii văzând în acest decor chiar o simbolistică sexuală. Fațada este tratată cu multă exuberanță de Jean-Baptiste Larrivé.

Acest imobil are șapte nivele și patru travee dispuse neregulat, distrugând simetria și sugerând mișcare. De altfel, traveea laterală stângă iese în afară, pe toată înălțimea sa, în timp ce proeminența traveei drepte își întrerupe continuitatea la etajul al treilea, dând astfel impresia că creează un dezechilibru pe partea stângă, spre fereastra ovală care iese în afară la etajul al doilea.

Este deci o arhitectură orientată, unde fațada este astfel organizată pentru a creea o tensiune: elementul este pus într-o lumină nefavorabilă de către un element în mișcare creeând un dezechilibru. Cadrul sculptat al porții de intrare se compune dintr-un decor cu motive de tije.

Acesta pornește din subsolul parterului pentru a întâlni și a îmbrăca cadrul inferior al ferestrei de la primul etaj, care devine astfel parte din motivul general al porții. Deschiderea ușii de intrare din lemn sculptat, sticlă și fier, cunoaște un tratament foarte abundent.

In afara decorului, cu feroneria curbă, motive florale, șopârle, păsări, unii critici văd aici forma unui simbol masculin.

Clasat monument istoric nacional 1964

Artistes: LAVIREE Jean-Baptiste